Het verleden helen: Innerlijk Kindwerk

Gepubliceerd op 9 januari 2024 om 20:19

Ken je dat gevoel, het gevoel dat je iets tekortkomt? We herkennen het allemaal, zelfs als je nu "nee" antwoordt. 😊 "Ja, maar ik heb er recht op," "ja, maar hij mag het ook," "ja, maar hij krijgt het ook," "ik vind dat ik meer zou moeten krijgen." Het gevoel van tekortschieten komt voort uit onze jeugd, onze kinderjaren. Als kind proberen we alles te doen om te krijgen wat we op dat moment willen. Geen enkel kind kan echter volledig in zijn of haar behoeften worden voorzien, zelfs niet als jij denkt dat je alles (letterlijk en figuurlijk) geeft. Een kind komt altijd iets tekort, en dat is oké; het maakt een kind veerkrachtig.

 

Naarmate je ouder wordt, ontdek je in het leven triggers, situaties waar je boos, verdrietig of juist blij van wordt. Deze zijn herinneringen aan jouw kindertijd. Iets in jouw lichaam (cellen) heeft dit opgeslagen en de buitenwereld spiegelt jou. Laten we een klein voorbeeld nemen.

Stel je voor dat Kees opgroeide in een omgeving waarin perfectionisme sterk werd gestimuleerd. Zijn ouders hadden hoge verwachtingen en prestatiegericht gedrag stond centraal. Als volwassene merkt Kees dat hij deze patronen onbewust heeft overgenomen en ze nu onbedoeld doorgeeft aan zijn eigen kinderen.

 

Kees begint zich bewust te worden van de druk die hij onbedoeld op zijn kinderen legt en de hoge verwachtingen die hij van hen heeft. Door middel van innerlijk kindwerk ontdekt hij dat zijn streven naar perfectie teruggaat naar zijn eigen jeugd, waarin hij constant probeerde te voldoen aan de normen van zijn ouders. Kees heelt zijn eigen emotionele wonden en leert zichzelf accepteren.

Met deze bewustwording verandert Kees zijn opvoedingsstijl. Hij moedigt zijn kinderen aan om zichzelf te zijn en waardeert creativiteit boven prestaties. Door deze veranderingen doorbreekt Kees de cyclus van perfectionisme en creëert hij een gezondere, ondersteunende omgeving voor zijn gezin. Innerlijk kindwerk helpt hem niet alleen persoonlijk te groeien, maar heeft ook een positieve invloed op zijn relatie met zijn kinderen.

 

Bovenstaand voorbeeld is een voorbeeld van trauma’s/onderdrukte gevoelens/emoties uit jouw eigen kindertijd. Je wordt hiermee geconfronteerd gedurende je leven en dit voelt als een trigger. Deze triggers verschijnen speciaal voor jou in deze wereld. Je kunt dit afreageren op andere mensen, anderen de schuld geven van jouw eigen situatie. Of je kunt met je gevoel naar binnen gaan, naar jezelf, en écht luisteren naar jouw gevoel. Wat gebeurt er in jouw lichaam wanneer je diep ademhaalt en stilstaat bij dit gevoel? Voel maar… Wees met het gevoel, zodat jouw innerlijk kind gevoeld wordt en stukje bij beetje geheeld kan worden.

Want zeg eens eerlijk, hoeveel mensen zeggen dat ze te weinig spullen hebben, terwijl ze genoeg hebben? Hoeveel mensen beweren te weinig geld te hebben, terwijl ze genoeg hebben? Hoeveel mensen zeggen te weinig liefde te hebben, terwijl ze voldoende liefde hebben, omdat ze zelf de liefde zijn?

 

Het voorbeeld van Kees illustreert hoe innerlijk kindwerk van invloed kan zijn op de patronen die we doorgeven aan de volgende generatie. Het bewust worden van deze patronen en ze doorbreken is een belangrijke stap naar persoonlijke groei. Heb jij ook het gevoel dat bepaalde patronen uit je kindertijd je huidige leven beïnvloeden? Of wil je meer inzicht krijgen in jouw triggers en emoties? In mijn coaching sessies bied ik ondersteuning en handvatten om jouw innerlijke kind te omarmen en te helen.

Wil je meer weten over hoe innerlijk kindwerk jou kan helpen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. Samen kunnen we ontdekken hoe ik je kan begeleiden op jouw innerlijke reis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.