Het Doorgeven van pijn: Generationeel Trauma

Gepubliceerd op 5 februari 2024 om 13:42

Je kent vast wel dat gevoel dat soms onverklaarbaar lijkt - een soort last die je met je meedraagt, ook al heb je het zelf niet meegemaakt. Dat is generationeel trauma in actie - een soort emotionele erfenis die van generatie op generatie wordt doorgegeven, en het zit dieper dan je denkt.

 

Wat is dat nou precies, Generationeel trauma?

Oké, stel je voor: ergens in de geschiedenis, of zelfs in jouw familie, heeft er iets heftigs plaatsgevonden. Denk aan oorlogen, slavernij, misbruik, overlijden of verslaving. Deze gebeurtenissen laten niet alleen een litteken achter bij de mensen die het hebben meegemaakt, maar die pijn kan ook doordringen in de levens van hun kinderen (kleinkinderen en latere generaties).

 

Hoe gebeurt dat dan?

Het zit hem niet alleen in de verhalen die worden doorgegeven (welk verhaal is waar, iedereen heeft zijn eigen verhaal), maar ook in onze biologie. Denk aan onze genen - die kleine bouwstenen van ons lichaam die veel meer kunnen doen dan alleen maar ons uiterlijk bepalen.

Er is iets genaamd epigenetica. Dit betekent eigenlijk dat onze ervaringen invloed kunnen hebben op hoe onze genen zich gedragen en dat kan worden doorgegeven aan onze kinderen. Dus als jouw overgrootouders bijvoorbeeld iets traumatisch hebben meegemaakt, kan dat nog steeds invloed hebben op jouw genen en hoe je lichaam reageert op stress.

Dan hebben we nog celgeheugen - alsof onze cellen kleine bibliotheken zijn vol herinneringen. Zelfs als we zelf geen directe trauma's hebben meegemaakt, kunnen onze cellen nog steeds 'weten' wat er is gebeurd en dat doorgeven aan de volgende generatie(s).

 

Een Voorbeeld: Holocaust Trauma

Denk maar aan de Holocaust, een van de meest tragische gebeurtenissen in de geschiedenis. Mensen die dat hebben meegemaakt, dragen die pijn met zich mee, en het blijft niet alleen bij hen. Studies hebben aangetoond dat zelfs de kinderen van Holocaust-overlevenden verhoogde niveaus van stress en angst kunnen ervaren, gewoon door de trauma's van hun ouders.

 

Hoe doorbreken we deze cyclus?

Het is niet makkelijk, maar het is zeker mogelijk. Het begint allemaal met bewustwording en erkenning van wat er is gebeurd en hoe het ons beïnvloedt.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat we niet vastzitten aan het verleden. We kunnen leren van wat er is gebeurd en besluiten om het anders te doen. Dat betekent ook het aanpakken van systemen en structuren die trauma veroorzaken, zodat jij en jouw kinderen (kleinkinderen) dit niet hoeven te dragen.

Generationeel trauma is een zware erfenis die we met ons meedragen, maar het is niet onze bestemming. Door bewustwording, gesprekken en actie kunnen we de cyclus doorbreken en een toekomst creëren die minder belast is door het gewicht van het verleden. Het is een proces van genezing en transformatie, en we zijn allemaal onderdeel van die reis.

 

Een sessie

Met behulp van methoden zoals familieopstellingen en BRTT® - TRB® (Body Remembers Trauma Therapy – Trauma Release Breahtwork) kan ik samen met jou dieper ingaan op jouw (generationele) trauma’s. Door bewustwoording en begeleiding kunnen we samen werken aan het loslaten van vastzittende emoties, het doorbreken van (schadelijke) patronen en het bevorderen van genezing binnen jouw gezin/familie.

Als je klaar bent om de last van het verleden te aanvaarden, doorvoelen en een pad te creëren voor jezelf naar een vrijer leven, nodig ik je van harte uit om een sessie bij mij te boeken. Samen kunnen we werken aan het creëren van een leven dat vrij is van de lasten van generaties lang trauma. Want alleen jij (en niemand anders) bent verantwoordelijk voor jouw reis naar genezing.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.